Förskola blev biosalong


Spänning. Publiken väntar ivrigt på att filmen ska starta. | Bild: Matz Glimhed

På förskolan Armbandet anordnades på onsdagen en bioupplevelse. "Kvalitetsfilm för små barn" heter projektet där pedagogerna får möjlighet att visa film med efterföljande diskussion och reflektion.


Rummet som till vardags används för rörelseaktiviteter förvandlades till en fullsatt biosalong. Samtliga gäster hade med sig varsin kudde och en biljet med sitt namn på. Som tilltugg serverades grönsaksstavar med dip och till dryck erbjöds vatten.

På skärmen visades filmen "Prick och Fläck" som handlar om två prickiga och fläckiga kamraters äventyr ute i ett snötätt landskap. Prick och Fläck gör snöänglar, har snöbollskrig och för ett tag tappar de även bort varandra. Under filmen skrattas det glatt och trots uteblivna applåder till sluttexterna verkar barnen klart nöjda.

– Den var lite bra och lite rolig, men inte läskig, säger Amanda som just sett filmen.

– Det var gott med grönsaker och god dipp till, säger kompisen Frida.

Filmsnacks. "Gott med dipp och grönsaker". Från vänster Amanda och Frida. | Bild: Matz Glimhed

Mats Svensson, på IT-enheten, ligger bakom projektet här i Norrköping.

– Det är viktigt att känna till filmbegreppet till ett senare tillfälle, att vara beredd på sin digitala omgivning. Hemma är det sällsynt att filmerna är åldersanpassade, det ska vara kul med film och tillsammans kan vi hitta en bra och rolig nivå för barnen.

Helena Svensson som är förskollärare på Armbandet, instämmer.

– Vi vet att film är vardag för många barn, men vi har inte anordnat detta som en barnpassning. Detta är väl genomtänkt, och det medföljer en handledning som vi sedan aktivt jobbar vidare med.

Hur kan film vara ett pedagogiskt redskap?

Vi lär oss på olika sätt. Vissa har lättare att förstå ljud och vissa har lättare att relatera till en text. Vi ser bildspelet som ett komplement till läsinlärning på ett pedagogiskt vis.

Tidigare i år fick ett barn på en förskola i skånska Bunkeflostrand "ohyggliga mardrömmar" efter att ha sett en Alfons Åberg-film som visats på förskolan. Händelsen väckte starka känslor bland föräldrar och numera är filmvisning på förskolor förbjudet i Malmö stad. Men i Norrköping är Helena Svensson inte orolig för att liknande händelse ska kunna ske.

– Filmerna är noggrant utvalda. Jag är också med under hela filmvisningen och har läst på mycket om filmens handling innan den visades. Vi för dialog med barnen både innan och efter och besvarar alla deras frågor. Det här gick över förväntan, säger Helena Svensson.