Ett hav av ljuslyktor för barnenÖver 4000 fantasifullt målade ljuslyktor spred stämning över Tyska torget i Norrköping på fredagskvällen för att högtidlighålla Barnkonventionens dag.

Barn i Norrköpings förskolor har målat lyktor under hösten och under några intensiva eftermiddagstimmar placerades lyktorna ut över torget och tändes när mörkret föll.

Många barn kom med sina föräldrar för att uppleva lyktorna på plats och förbipasserande stannade till för att ta bilder och njuta av installationen.

– Det här är ett sätt att ge barnen en röst i den offentliga rummet, sa Christina Häll Isaksson, förskolechef på Svanen i Norrköping och en av arrangörerna för ljusmanifestationen. Man ska få vara den man är och det är viktigt att komma ihåg att barnen är en del av staden.

Ljusceremonien startade häromåret i Umeå och på fredagskvällen tändes lyktor på många platser i landet för att påminna om att det är 26 år sedan barnkonventionen föddes.

– På vår förskola hade vi ett öppet hus där både barn och föräldrar målade lyktor tillsammans, berättade Anna Wikblom med dottern Ylva i famnen. Nu är vi här för att titta hur det blev och torget är helt fantastiskt vackert ikväll.

Det blev både sång och musik och tal på torget och ljusen fick sakta brinna ut under fredagskvällen.

Läs artikeln i NT.